Verlatings- en Bindingsangst

Verlatingsangst

Wat is verlatingsangst?

Bij verlatingsangst binnen je relatie houdt de angst om verlaten te worden je voortdurend bezig. Je kunt bang zijn dat je een belangrijk iemand verliest, maar je kunt ook bang zijn dat de ander iets ergs zal overkomen.

Deze angst maakt dat je je best blijft doen voor een relatie. Je kunt niet goed accepteren dat de ander je niet de aandacht, waardering of erkenning kan geven die jij nodig hebt.

Hoe herken ik verlatingsangst?

Als je verlatingsangst binnen je relatie hebt wil je de ander zo min mogelijk reden geven om jou te verlaten. Je bent veel bezig met het pleasen van de ander en cijfert jezelf daarmee regelmatig weg. De behoeftes en verlangens van iemand anders zijn belangrijker en als jij daar aan voldoet dan zal die ander niet vertrekken uit jouw leven. Toch?

Helaas werkt dit in de praktijk anders. De ander is niet bewust van jouw behoefte of heeft niet aan jou gevraagd om zo je best te doen. De ander kan zelfs averechts reageren en jouw moeite als teveel ervaren of niet nodig. Dit raakt direct jouw angst om verlaten te worden. Binnen in jou versterkt hiermee het gevoel van onzekerheid en het gevoel ‘niet leuk genoeg zijn of niet goed genoeg’ nog meer.

Verlatingsangst brengt een neerwaartse spiraal met zich mee. Je hebt moeite met vertrouwen en bent gericht op wat je niet of niet genoeg ontvangt. De ander kan jou, om die reden, nooit geven wat jij nodig hebt om wel rust in de relatie te vinden. Een waardering voelt tijdelijk en daarmee blijf jij in de overtuiging leven dat je moeite moet blijven doen om de ander bij je te houden.

Aan de ene kant kun je veel geven in een relatie en behulpzaam en meegaand over komen, maar de keerzijde is jaloezie, claimen en vastklampen aan een ander. Het is dus niet alleen moeizaam voor jou naar de ander, maar ook een worsteling binnen in jezelf.

Wat is bindingsangst?

Mensen met bindingsangst ervaren angst en stress wanneer ze merken dat iemand te dichtbij komt. Je vindt het moeilijk om je te hechten of open te stellen aan iemand.

Wanneer je last hebt van bindingsangst kan een relatie al snel beklemmend voelen. Ondanks dat je misschien wel graag een relatie zou willen hebben, duw je iemand weg wanneer de relatie te serieus aan begint te voelen.

Verbinden met iemand voelt ingewikkeld of zelfs overweldigend. Dit hoeft niet alleen in de liefde te zijn. Het kan ook in werk of in vriendschappen voorkomen. Je kiest liever voor oppervlakkige, kortstondige of onbereikbare relaties.

Hoe herken ik bindingsangst?

Je hebt het gevoel dat de ander jouw vrijheid en onafhankelijkheid in de weg staat en bent liever op jezelf. Zoals eerder genoemd: een relatie geeft je al snel een benauwd of beklemmend gevoel en je laat mensen nooit echt dichterbij komen.

Als je wel een relatie aangaat dan kun je heel kritisch zijn en snel twijfelen. Je voelt je vaak eerder aangetrokken tot onbereikbare mannen of vrouwen. Wat begrijpelijk is, want deze kunnen nooit een hechte stabiele relatie met jou aangaan. Een veilige keuze voor iemand met bindingsangst. Als je een partner kiest die wel voor jou gaat dan kun je weer snel verveeld raken en duren deze relaties niet lang.

Bij bindingsangst leeft ook een angst om gekwetst te worden. Je vindt het lastig om je emoties te delen met je partner en het liefst houd je de relatie ‘open’. Door de ander op afstand te houden bescherm je jezelf en blijf je veilig je achter een muur waar de ander niet kan komen.

Verlatingsangst versus bindingsangst

Angst om verlaten te worden binnen je relatie en angst om je te binden zijn twee kanten van dezelfde medaille. Bij beide speelt een diepe angst voor verlies van liefde en wil je voorkomen dat je afgewezen wordt. Bij beide kun je er emotioneel niet op vertrouwen dat je emotioneel krijgt wat je nodig hebt en doet dit pijn. Zowel bij bindingsangst als verlatingsangst is het lastig voor iemand om zich kwetsbaar op te stellen of zich open te stellen voor de ander binnen de relatie, maar dit uit zich wel op verschillende manieren.

Bij verlatingsangst cijfer je jezelf bijvoorbeeld weg en probeer je de ander zoveel mogelijk tevreden te stellen. Je doet er alles aan om de relatie in stand te houden en je verwacht veel van de ander. Met als gevolg gevoel van teleurstelling en wanhoop.

Bij bindingsangst duw je de ander weg. Je bent nu ook bezig om pijn te vermijden, maar in plaats van de ander te claimen trek jezelf liever terug. Je verwacht niet zoveel van de ander en plaatst jezelf vaak boven de ander.

Bij bindingsangst voelt het alsof je de controle hebt en bij verlatingsangst binnen de relatie is er een constant gevoel van grip verliezen. Een populair woord voor beide angsten is liefdesbang. Zowel het hebben van liefde als het kunnen verliezen van liefde geeft angst.

Oorzaken verlatingsangst / bindingsangst

Verlatingsangst en bindingsangst kennen verschillende oorzaken. Vaak ligt het ontstaan in je vroege jeugd. Het kan dat er een onveilige gezinssituatie was. Je kreeg bijvoorbeeld te weinig aandacht of de omgeving waarin je opgroeide was niet veilig en liefdevol. Maar het kan ook zijn dat er in je jeugd iets is gebeurd wat veel indruk heeft gemaakt. Zoals een verhuizing, een scheiding of gepest worden op school.

De angsten kunnen ook pas later in je leven ontwikkelen. In dit geval is een ongezonde relatie de veroorzaker. Je gevoel van vertrouwen en veiligheid worden beschadigd omdat de relatie ongezond voor je is, je partner vreemdgaat, of je geliefde plotseling overlijdt. Het zijn allemaal momenten waar liefde niet veilig voelde en de pijn zo groot was dat een angst voor een volgende liefde ontstaat.

Omgaan met verlatings- of bindingsangst

Omdat verlatings- en bindingsangst diepgewortelde angsten zijn is de kans helaas niet zo groot dat je er in je volwassen leven ‘zomaar’ overheen groeit.
Zolang je onbewust patronen blijft herhalen in relaties kan er geen verandering plaatsvinden. 
Als je wel doorhebt dat relaties moeilijk voor jou zijn en je niet echt rust in een relatie kan vinden ben je wel klaar om daar een stap in te gaan nemen.

Die eerste stap naar die verandering is bewustwording en erkenning. Duik niet meteen op je angst, maar kijk eerst naar de beschermende overleefstrategie:

  • Bevriezen –  te herkennen aan fases van gevoelloosheid of complete verstarring
  • Vechten – je manipuleert, je bent vaak boos of je oordeelt over je partner
  • Vluchten – je klampt je vast, je trekt je terug of je verbreekt de relatie

Als je deze herkent ontstaat er al ruimte om je gedrag te beïnvloeden en iets met je gevoel te kunnen. Je kunt dan beter onderzoeken waar jouw angst echt over gaat en vanuit daar keuzes gaan maken die jou helpen. Je begint beter voor jezelf te zorgen en er ontstaat meer rust bij thema’s als liefde, verlies, overgave en vertrouwen.

Hypnotherapie en verlatingsangst/ bindingsangst

Wanneer jouw angst je in de weg staat om gelukkig te zijn, is het belangrijk om het aan te pakken. Hoe meer je weet over je verlatings- of bindingsangst, hoe makkelijker het wordt om te herkennen en te veranderen. Met hypnotherapie onderzoeken we met behulp van hypnose/trance de onderliggende oorzaak van jouw bindingsangst of verlatingsangst binnen je relatie. Het zou kunnen dat er een traumatische ervaring onder jouw angst ligt. In dit geval kun je met hypnose of EMDR het trauma verwerken. De verwerking maakt de angst lichter en minder beangstigend. Je kunt na verwerking gemakkelijker overtuigingen, gedachten en emoties veranderen en dus ook op een andere manier relaties leren aangaan.

Mocht onder jouw angst een gebrek aan eigenwaarde, veiligheid of vertrouwen liggen dan kun je met hypnotherapie eerst gaan werken aan een stabiele en gezonde relatie met jezelf om bijvoorbeeld verlatingsangst te beperken. De belangrijkste relatie in je leven is de relatie die je met jezelf hebt. Als deze goed is kun je ook met vertrouwen relaties met anderen aangaan. Je leert luisteren naar je eigen behoeften en gevoelens en je leert hoe je ervoor zorg dat mensen jou respectvol en liefdevol behandelen. Angst is niet meer nodig als bescherming.

Voor meer informatie of het maken van een afspraak?

Neem gerust telefonisch contact op of maak gebruik van het contactformulier.

06 38312024
info@praktijkhetpad.nl
Straatnaam 123
1234 AA, Utrecht

Praktijk Het Pad © 2025. All rights reserved. | Algemene voorwaarden | Privacy statement | studioRedefined