Van brein tot darm

Wat is een prikkelbare darm syndroom

Prikkelbare darm syndroom, ook wel PDS genoemd, is de meest voorkomende chronische darmstoornis. Bij deze stoornis heb je vooral buikpijn en ontlastingsproblemen, maar ook gasvorming, een opgezette buik en vermoeidheid komen veel voor.

Wat zijn de klachten van een prikkelbare darm

Het meest kenmerkende symptoom van het Prikkelbare Darm Syndroom is zeurende, krampende of stekende pijn in je buik. De klachten zijn vaak heel wisselend en ook de ernst van de klachten. De klachten kunnen van dag tot dag verschillen en je kunt zelfs een periode klachtenvrij zijn. Vaak gaat PDS gepaard met een afwijkend ontlastingspatroon. Ja kunt last hebben van verstopping, maar je kunt ook last hebben van diarree. 
Dit kan je leven behoorlijk ingewikkeld maken, want je kunt ineens een plotselinge, onhoudbare aandrang krijgen en echt direct naar de wc moeten.

Bij PDS komen regelmatig andere maag-darmklachten kijken zoals gasvorming, winderigheid, een opgeblazen gevoel of een opgezette buik. Maagklachten kunnen onder andere zuurbranden zijn.

PDS-klachten geven daarnaast vermoeidheid en kunnen jouw stemming en jouw dag behoorlijk beïnvloeden. Hoe erger de klachten hoe groter de behoefte om de deur niet meer uit te gaan.

Hoe ontstaat een prikkelbare darm

De oorzaak van PDS is niet precies bekend. Het kan dat PDS ontstaat na een darminfectie, maar PDS kan ook ontwikkelen na een periode van hoge spanning en stress.

Bij een darminfectie raakt de samenstelling van de darmbacteriën uit balans en kunnen klachten ontstaan, zoals diarree of verstopping. Bij spanning of angst wordt een stresssignaal via je zenuwstelsel naar je lichaam gestuurd. Onze darmen en maag zijn erg gevoelig voor dit signaal en kunnen als reactie minder hard gaan werken of juist extra hard. Je herkent dan bijvoorbeeld dat je minder eetlust hebt of misschien wel wat misselijk bent. Of als gevolg moet je juist vaker naar de wc en heb je dunne ontlasting of diarree.

Er zijn ook onderzoekers die vermoeden dat PDS te maken kan hebben met een gebrek aan vezels in de voeding of een voedingsintolerantie. Omdat er momenteel nog geen goede verklaring voor de klachten bestaat is het lastig om de best passende oplossing te vinden. Dit is erg frustrerend als je last hebt van PDS, want de klachten kunnen hevig en pijnlijk zijn. Soms is het even zoeken welke  prikkelbare darm syndroom behandeling jou kan helpen. Wat voor de één werkt en een oplossing voor PDS biedt, kan voor jou niet opgaan.

Hypnotherapie is sowieso fijn om bij PDS-klachten te doen, omdat de therapie gericht is op pijnvermindering en ontspanning van het darm- en maaggebied. Je bent direct bezig met vermindering van de klachten.

Wat zijn de gevolgen van een prikkelbare darm syndroom

Als je een langere tijd te maken hebt met PDS kun je steeds wat sneller vermoeid raken. De pijn in je darmen en/of maag kosten energie en normaal proberen te functioneren kost je meer moeite. Als de klachten te hevig worden of zijn kan het zijn dat je mensen, plaatsen en gebeurtenissen gaat vermijden. Je stemming en je dagelijkse daginvulling worden bepaald door je PDS-klachten van dat moment.

Hoewel PDS pijnlijk voelt door de maagkrampen en darmkrampen is het niet gevaarlijk. PDS beschadigt je maag, darmen of andere delen van het spijsverteringskanaal niet.

Wat kun je doen tegen een prikkelbare darm syndroom door jezelf goed te behandelen

Er zijn verschillende tips die je kunt uitproberen, maar per persoon kan het effect van de tip verschillen. Probeer een tip dus wat langer uit en stort jezelf niet op verschillende tips tegelijkertijd. Je krijgt dan namelijk geen duidelijk beeld van de oplossing die voor jou het beste werkte.

  • Regelmatig bewegen 
     Een half uurtje wandelen per dag heeft al een gunstige werking op
     het darmgebied.
  • Neem tijd voor ontspanningsoefeningen en verminder stressfactoren in je leven
  • Gefermenteerde vezels toevoegen aan je voeding
    Deze helpen gasproductie verminderen.
  • Voeg probiotica toe aan je voeding.
    Probiotica verbetert de darmflora en kan darmkrampen verminderen.
  • Zoek hulp als klachten niet veranderen.
    Een therapeut kan je helpen om de klachten onder controle te houden of te verminderen. 

Hypnotherapie om prikkelbare darm syndroom te behandelen

Hypnotherapie wordt al tientallen jaren toegepast als dé prikkelbare darm syndroom behandeling. Er zijn inmiddels veel onderzoeken gedaan waaruit blijkt dat hypnotherapie bij patiënten met PDS een goed effect kan hebben.

Je brein regelt via je zenuwen dat je organen werken, en dus ook je darmen. Bij mensen met PDS gaat er iets niet goed in die aansturing. Die draait overuren bij krampen of diarree, of staat juist stil bij obstipatie. Met hypnotherapie is er toegang tot dit stelsel en kun je met trance je darmen tot rust te brengen. Met hypnotherapie maak je dus door middel van trance een verbinding via je brein met je darmen.

Dit heeft een positieve invloed op je darmwerking en een behandeling van het prikkelbare darm syndroom zorgt voor:

  • Lichamelijk herstel van de klachten;
  • Pijnvermindering;
  • Herstel van de stoelgang;
  • Vergroten van je stressbestendigheid en je zelfvertrouwen.

Wil je met hypnotherapie jouw Prikkelbare Darm Syndroom verlichten?

Klik hier voor meer informatie of maak een afspraak in de online agenda.

06 38312024
info@praktijkhetpad.nl
Straatnaam 123
1234 AA, Utrecht

Praktijk Het Pad © 2024. All rights reserved. | Algemene voorwaarden | Privacy statement | studioRedefined