Angst is een waardevol waarschuwingssignaal van je lichaam.
Het vertelt je dat er iets aan de hand is en dat je moet opletten.

Lichamelijke symptomen angst

Wat is angst?

Als je last hebt van angst wil je er het liefste zo snel mogelijk van af. Logisch, want een angst kan je leven behoorlijk beïnvloeden. Maar we voelen angst met een reden. De lichamelijke symptomen van angst zijn een waardevol waarschuwingssignaal van je lichaam. Het vertelt je dat er iets aan de hand is en dat je moet opletten.

Wanneer er gevaar dreigt helpt angst je om direct te reageren. Dat is handig wanneer je in een brandend huis staat of een gevaarlijk dier op je afkomt, maar het kan een probleem zijn als angst over je eigen gedachten en emoties gaat. De stress van je gedachten en emoties geven onbedoeld signalen af die voor jouw waarschuwingssysteem lijken op een levensbedreigende situatie. Het gevolg is dat je angst gaat voelen voor dagelijkse situaties.

Een presentatie geeft in dit geval zoveel stress dat je er hartkloppingen van krijgt en je volledig dichtslaat. Je kunt overvallen worden door een hevige paniek, terwijl je gewoon boodschappen aan het doen was of in de auto zat. Of je bent doodsbang voor een dier, een situatie of zelfs je eigen lichaam geworden.

Waarom ontstaat angst?

Bij een irreële angst is dus je waarschuwingssysteem in de war. Dit kan het gevolg zijn van een ingrijpende gebeurtenis, zoals een sterfgeval, ernstige ziekte, verhuizing of ontslag. Maar ook leuke dingen zoals een huwelijk of de geboorte van een kind kunnen de aanleiding zijn. Dat klinkt misschien gek, want waarom zou iets leuks tot angst kunnen leiden? Een leuke levens-veranderende gebeurtenis brengt vaak spanning en stress met zich mee. Duurt deze spanning te lang? Dan kan jouw waarschuwingssysteem dit vertalen als gevaar.

Er zijn meerdere redenen waarom een angst kan ontstaan.

Als je uit een gezin komt waar je ouders veel bescherming gaven dan kan de wereld zonder deze bescherming angstig aanvoelen.

Een ouder die zelf worstelt met angsten kan zijn of haar angst onbedoeld doorgeven aan zijn of haar kind.

Angst kan ook door een verstoring in je natuurlijke ‘angstreactie’ komen. Bij een gevaarlijke situatie maakt je lichaam stofjes aan die jou helpen om alert en paraat te reageren. Maar als die gevaarlijke situatie er niet is, en deze stofjes wel worden aangemaakt, dan heb jij ineens te maken met onbegrijpelijke hartkloppingen, angstzweet en duizelingen.

De redenen voor het ontstaan van een angst zijn dus per persoon verschillend.
Het achterhalen van de oorzaak kan jou inzicht geven en misschien ook rust, maar uiteindelijk is het belangrijker dat je gaat leren om uit je angst te komen.

Hoe herken je angst?

Je kunt angstklachten over het algemeen herkennen aan de volgende kenmerken, onder andere lichamelijke symptomen angst:

  • Je voelt je gespannen of angstig.
    Je kunt ook angstklachten hebben, zonder dat je duidelijke angstgevoelens ervaart.
    Je voelt je dan bijvoorbeeld heel onrustig, alert of gespannen.

  • Je ervaart paniek.
    Je kunt paniek herkennen aan lichamelijke verschijnselen als trillen, zweten, licht worden in je hoofd, hartkloppingen, spierspanning en/of hyperventilatie.

  • Je voelt je verward.
    Je kunt niet meer helder kunt nadenken of komt niet goed meer uit je woorden.
    Je ervaart een roes of wattig gevoel. Sommige mensen ervaren dat ze van een afstandje naar zichzelf of de omgeving kijken.

  • Je hebt last van slaapproblemen.
    Je bent continu bezig bent met je angst en piekeren. In de avond kan dit zelfs nog meer zijn, omdat afleidingen wegvallen.
    Wanneer je in slaap valt slaap je niet zo lang of diep. Je bent meteen weer alert zodra je je ogen opent. Een van de lichamelijke symptomen van angst.

  • Je gaat rampdenken.
    Je maakt situaties in je hoofd erger dan dat deze in werkelijkheid zijn.
    ‘Wat als’ vragen houden jou veel bezig en je gedachten maken overuren.

  • Je gaat situaties vermijden.
    Je gaat bijvoorbeeld niet naar een feestje of andere sociale gelegenheid, omdat je dan teveel met je angst zou worstelen.

Welke soorten angst zijn er?

Angst kan vele vormen aannemen. Je kan bijvoorbeeld bang zijn om een ernstige ziekte te hebben, constant een vaag gevoel van angst ervaren, een angst ontwikkelen na een traumatische gebeurtenis, bang zijn voor sociale situaties, een hevige angst ervaren of angst hebben voor een bepaald dier of insect.

Op angsten kunnen etiketjes geplakt worden om de angst duidelijker voor jezelf en voor anderen te maken. Zo kun je jouw angst bijvoorbeeld herkennen als faalangst, sociale angst, post traumatische stress, een dwangstoornis, verlatingsangst of een paniekstoornis en de bijkomende lichamelijke symptomen van angst. Ik kan je een hele lijst geven met een hoeveelheid aan soorten angst, maar wat ze allemaal met elkaar gemeen hebben is dat de angstbelevingen zo groot zijn dat ze je leven beheersen en beperken.

Angst overwinnen, hoe doe je dat?

Als angst jouw leven beheerst is het goed om te weten dat je er echt iets aan kunt doen. Angst kan stoppen. Jij kunt leven zonder angst.

Het kan helpen als je erover gaat praten met mensen die belangrijk voor je zijn.
Je voelt je dan minder alleen en schaamte neemt daardoor af. Het lost de angst nog niet op, maar het kan de hevigheid van de angst wel wat minder maken.

Het belangrijkste is dat je mild voor jezelf bent. Ik begrijp dat je jezelf het liefste tegen je angst wilt verzetten of wilt onderdrukken, maar helaas werkt dit averechts en kost dit veel energie. Het is veel fijner als je jouw angst begrijpt en ermee om kan leren gaan.

Angst erkennen en deze ruimte geven heeft als resultaat dat angst jouw leven niet meer beheerst en je weer ontspannen door het leven kan gaan. Therapie kan je hier goed bij helpen. Schakel hulp in. Angst hoort bij het leven, maar het is niet de bedoeling dat angst jouw leven is.

Angst en hypnotherapie

Een angst bewust proberen te stoppen is vaak niet mogelijk of werkt maar tijdelijk. Als je bang bent voor een spin kun je tegen jezelf zeggen dat hij maar 1 cm is en je niets kan doen, maar de heftige emotionele reactie die je erbij ervaart verandert daarmee helaas niet. Met hypnotherapie ga je uit je hoofd en naar het gevoel. Daar waar de angst zit en daar waar de angst veranderbaar is.

Door middel van hypnose verander je angst op onbewust niveau. Je ontdekt waarom een bepaalde gebeurtenis zoveel angst of paniek veroorzaakt en krijgt inzicht gedachten en gedragingen die jouw angst in stand houden. Hypnose helpt jou op deze manier naar een angstvrij leven. In het onderbewustzijn ligt de oplossing om jouw angst te verhelpen.

Mocht je vragen hebben over jouw angst en hypnotherapie?

Neem gerust contact op. Ik help je graag verder.

06 38312024
info@praktijkhetpad.nl
Straatnaam 123
1234 AA, Utrecht

Praktijk Het Pad © 2024. All rights reserved. | Algemene voorwaarden | Privacy statement | studioRedefined