Wat is een eetbui?
Eetbuien, wie heeft ze niet? Je bent van plan één koekje te pakken, maar je eet vervolgens de hele rol leeg. Af en toe een eetbui is niet erg, maar als je dagelijks of meerdere malen per dag last hebt van onbeheersbare eetbuien, dan is dit wel een probleem die jouw leven beheerst. Dan kan een eetstoornisbehandeling in Utrecht voor verschil zorgen.
Bij een eetbui is er dus een onbedwingbare drang om te eten en een haat-liefdeverhouding met eten. Toegeven aan de eetbui kan zowel rust als onrust geven. De eetbui wordt daarom ook vaak ervaren als een roes waar je geen controle over hebt. Zelfs als je vol zit eet je door.
Na afloop voel je jezelf slecht en spreek je jezelf streng toe. Je bedenkt manieren om niet meer zoveel te eten, maar deze werken helaas tijdelijk. Wanneer je last hebt van eetbuien wint de drang naar eten het uiteindelijk iedere keer weer.
Wat is het verschil tussen eetbuien en een eetstoornis?
Een eetbui is een eetprobleem, maar hoeft niet een eetstoornis te zijn. Het verschil zit in de hevigheid en impact die het eten of het niet eten op je leven hebben. Een eetstoornis beïnvloedt je hele leven en je dagelijks functioneren. Je kunt aan weinig anders meer denken dan aan wel of niet eten, met grote gevolgen voor je lijf en je leven. Je eet te weinig, of juist heel veel in een keer. Het kan ook dat je na het eten niets meer wilt eten, gaat braken of jezelf uitput met sporten.
Bij een eetprobleem is dit minder het geval. De klachten zijn minder, maar je bent wel veel bezig met eten of het vermijden van eten. Dit kan jou leven beperken, maar het gooit je leven niet overhoop zoals bij een eetstoornis wel het geval is.
Dit betekent niet dat een eetprobleem minder serieus genomen moet worden dan een eetstoornis. Een eetprobleem gaat namelijk niet vanzelf over en kan uiteindelijk overgaan in een eetstoornis. Heb je last van eetbuien? Zoek hulp. Blijf niet strijden met eten en jezelf. Eetbuien kunnen verleden tijd worden met de juiste begeleiding met een eetstoornisbehandeling in Utrecht.
Heb ik een eetprobleem?
Je hebt een eetprobleem wanneer eten en jouw eetgedrag jou regelmatig ongelukkig maken. Je ervaart meestal dagelijks nadelige gevolgen van de manier hoe jij met eten bezig bent en de rol die eten in jouw leven heeft.
Een kleine checklist:
- Ben je dagelijks met allerlei manieren en gedachten bezig bent om grip op je eetpatroon te krijgen?
- Eet je grote hoeveelheden in een korte periode of eet je lange periodes zo min mogelijk?
- Geeft eten stress of heb je na een eetbui gevoelens als schaamte, spijt of schuld?
Herken je jezelf in het bovenstaande of heb je vragen over jouw eetgedrag en gedachten? Neem gerust contact op voor informatie over een eetstoornisbehandeling in Utrecht. Dit kan telefonisch, maar ook via email als je dat fijner vindt.
Hoe ontstaat een eetbui / eetstoornis?
Het is belangrijk dat je weet dat er niet één oorzaak is. Soms eet je teveel vanwege lichamelijke redenen. Je bent moe en hebt behoefte aan energie en er ontstaat een onbedwingbare drang naar suikers. En soms eet je teveel omdat eten een moment is geworden om alle negatieve gedachten, lastige emoties en stressvolle bezigheden weg te schuiven.
Ergens in je jeugd heeft jouw brein ‘geleerd’ dat eten een oplossing kan zijn. Het koekje dat je kreeg als je was gevallen kan al genoeg zijn om in je hersenen te vertalen als: ‘hey, dit is een oplossing om even wat beter te voelen.’ Maar het kan ook dat je tijdens je puberteit je minder alleen voelde als je op bed met een zak chips lag. Jouw brein kan hier van maken: ‘een zak chips helpt tegen eenzaamheid. Dus wanneer jij je eenzaam voelt moet je chips eten.’
Je leert onbewust dat eten jou een goed gevoel kan geven, maar je ondervindt ook dat dit maar tijdelijk werkt. Teveel of te weinig eten kun je zien als een verkeerd coping-mechanisme. Het is een ooit ontstaande oplossing die inmiddels tegen jou werkt en diepgeworteld en hardnekkig is geworden.
Er zijn bewust herkenbare redenen om te gaan eten:
- Je eet bijvoorbeeld om emoties te verdringen; eten geeft een afleiding en creëert een moment waar je in jezelf kunt keren. Even weg van alles.
- Je eet om te compenseren; je eet weinig tot niets nadat je teveel hebt gegeten. Het compenseren kun je zien als ‘goedmaken’ of ‘weer terug in het gareel komen’. Je zit in een patroon van teveel en te weinig eten.
- Je eet uit gewoonte; iedere avond op de bank neem je wat lekkers. Dit behoort inmiddels tot een automatisme. Voor je naar de bank loopt heb je al wat lekkers gepakt en voelt het vanzelfsprekend. (ondanks de behoefte om hiermee te stoppen)
- Je eet omdat je lichaam uit balans is; je hormonen en je hersenen spelen een grote rol bij je eetgedrag. Wanneer je om deze reden eet, ondanks geen honger, voel je jezelf toch beter.
Het vinden van de oorzaak of het weten waarom je eet is niet voldoende om eetbuien/ eetproblemen te veranderen. Dit heeft te maken met de onbewuste processen die onderdeel zijn van de drang en strijd rondom eten en jezelf. Met hypnotherapie bereik je deze laag en kun je gemakkelijker patronen doorbreken.
Wat kan ik aan een eetbui/ eetprobleem doen?
Focus niet op wat allemaal NIET mag, maar richt je aandacht op waar je behoefte aan hebt en welke jou het meeste voldoening geeft. Dit voelt natuurlijk gevaarlijk, want je vertrouwt jezelf inmiddels niet meer met eten. Probeer daarom, als je een eetbui hebt, deze te vertragen en echt te proeven wat je eet. Stel jezelf maar voor dat al het eten via jouw mond jouw maag bereikt en hoe dit voor jouw maag is.
Vertraag, proef en voel de eetbui. Ga niet strijden met gedachten. Stap uit onderhandelen met jezelf. Wees lief voor jezelf en luister naar je lichaam. Veel eetbuien kunnen al voorkomen worden door goed voor jezelf te zorgen en stil te staan bij je behoeftes.
Maar mijn allerbelangrijkste advies: zoek hulp. De strijd en drang met eten is hardnekkig en eigen oplossingen werken vaak maar tijdelijk. Vaak heeft dit te maken met het afkeuren en bekritiseren richting jezelf waarmee je jouw eetbuien probeert weg te werken.
Tips om een eetbui te voorkomen:
Mijn belangrijkste tip aan jou: stop met de focus op eten.
Het is de bedoeling dat je minder met eten bezig gaat zijn en niet meer.
Alles wat je aangrijpt om gezonder of beter te gaan eten legt onbedoeld het vergrootglas op eten.
Het gevolg is dat je alsnog continu met eten bezig blijft en een eetbui op de loer blijft liggen.
Een eetbui voorkomen vergt een andere mindset.
Hoe kun je voor jezelf zorgen, je grenzen beter bewaken en lief zijn voor jezelf?
Je hebt eetbuien omdat er ergens in jou een behoefte-tekort zit.
In plaats van deze veroordelen kun je beter onderzoeken hoe jij meer plezier, rust en verbinding met jezelf kunt maken.
Na een eetstoornis behandeling Utrecht ben je de eetbui voorbij, wat betekent dat je een gezonde relatie met eten en met jezelf gaat ontwikkelen.
Hypnotherapie en eetproblemen
Inzicht krijgen in de triggers en onderliggende redenen van de eetbuien helpt om anders op een eetbui en anders op jezelf te reageren. Door middel van hypnose en ontspanningstechnieken is het makkelijker om geconcentreerd en bewust aan het daadwerkelijke probleem van de eetbuien te werken en patronen doorbreken. Hypnotherapie helpt jou om met meer rust en vertrouwen een betere relatie met eten te krijgen. Je leert je eetbuigedachten en emotionele honger beter en eerder te herkennen en negatief denken los te laten. Eetbuien bepalen niet langer jouw leven. Door middel van hypnose ben je niet langer bezig om een eetbuien te controleren of te voorkomen en is er ruimte in je hoofd om met andere dingen bezig te zijn.